Gå ner i vikt

Vad ska jag äta om jag vill gå ner i vikt?

I teorin kan det verka enkelt att gå ner i vikt. Mindre kalorier in än vad som går ut är formeln som gör att vi tappar våra extrakilon. I verkligheten kan det dock vara svårt att veta hur man går tillväga rent praktiskt. Vad ska man äta? Texten nedan ger tips om vad du kan äta för att tappa vikt.

Byt ut till nyttigt och öka grönsakskvoten

Det är allra bäst att successivt ändra kosten om man vill gå ner i vikt. Börja med att byta ut något du brukar äta eller dricka mot någonting nyttigare. Ett exempel är att byta ut läsk mot kolsyrat vatten. Gör det en vecka, sedan kan du byta ut något mer veckan efter. Till frukosten kan du till exempel välja att äta havregrynsgröt med bär istället för mackor. Det är mycket mer mättande och kalorisnålt.

Fyll upp din tallrik med grönsaker istället för med potatis och andra kolhydrater. Istället för pasta kan du till exempel välja att äta spiraliserad pumpa eller zucchini. Grönsaker innehåller fibrer, vitaminer och mineraler. Det gör oss mätta men är mycket kalorisnålt. Om du vill gå ner i vikt är det ett bra val att öka intaget av grönsaker och frukt. Istället för eftermiddagsfika till exempel, varför inte njuta av lite goda och nyttiga oliver?

Vara mätt längre

Tänk på att äta saker som mättar länge. Det är inte helt nödvändigt att byta ut allt till lightprodukter för att gå ner i vikt, utan tänk istället på vad som är kalorisnålt men mättar hela dagen, jämfört med näringsfattiga livsmedel. Chips, kakor, godis och läsk är näringsfattigt. Långsamma kolhydrater ger en lång mättnadskänsla. Grönsaker och vissa sädesslag, som quinoa, brunt ris och fullkornsprodukter är långsamma kolhydrater. Bönor och legumer, som kidneybönor, kikärtor, linser och limabönor är goda val. Gör det enkelt för dig själv genom att förbereda veckans matsedel. Laga nyttig mat från grunden, packa in i matlådor och njut av det under veckan. Rör även lite extra på dig när du vill tappa vikt, och drick mycket vatten.